De buitenkant van je paard verteld niet alles
30 september 2022 

De buitenkant van je paard verteld niet alles

Wat je niet kan zien

Wat je niet kunt zien is hoe het gaat met de vezels in de spieren, krijgen ze genoeg calium en fosfor om sterk te blijven of gebruikt hij reserves? Wat je ook niet kunt zien is of het ijzer zich aan het opstapelen is in de lever. 

Als we het gaan zien dan is je paard vaak al de sjaak en moeten we een revalidatieproces in. 


Is je paard mager door te weinig voer of krijg hij juist te veel?

Dit is een heel mooi voorbeeld waarbij de buitenkant van je paard niet verteld wat er aan de binnenkant mis gaat. Als we een mager paard zien denken we als eerst dat dit paard te weinig voer krijgt. Dit kan zeker het geval zijn maar het kan ook zijn dat het paard juist TE VEEL voer krijgt. Op het moment dat jouw paard bijvoorbeeld te veel ijzer binnen krijgt, dan gaat dit zich opstapelen in de lever. Die lever moet keihard aan de slag om deze gifstoffen uit het lichaam te krijgen zodat het de lever niet uitschakelt. Hier is heel veel energie voor nodig waardoor hij dus af kan vallen. 

Op het moment dat we hier nog meer voeding aan toevoegen met nog meer ijzer dan is het wachten tot er leverfalen ontstaan. Dit kan dodelijke zijn voor je paard

Ook bloedonderzoek verteld niet alles 

Maar dan doen we toch bloed onderzoek? Dat kan zeker, en in het geval van de ijzerstapeling zijn leverfalen ook te zien. Maar vertel eens eerlijk, laat jij het bloed van je paard ieder half jaar controleren? Of gaan we pas prikken als we opmerken dat er iets niet helemaal goed gaat? Doen heel veel eigenaren!

Daarnaast kan je gehalten van mineralen zien, maar je ziet niet of deze uit de spieren/botten of pezen word gehaald of dat er voldoende uit de voeding komt. Als het de reserves aan het aanspreken is worden deze delen zwakker en licht een blessure op de loer. 

Wetenschappelijk onderbouwd onderzoek

In een rantsoen analyse kunnen we op wetenschappelijke wijze! Berekenen wat je paard nodig heeft aan de hand van de gegevens van je paard en we kunnen zien of je paard voldoende uit het huidige voer haalt. Voorkomen is beter dan genezen. !


Vraag hier jouw GRATIS voeradvies aan!

Over de schrijver
Reactie plaatsen