De grootste voor en nadelen van hooi
06 januari 2022 

De grootste voor en nadelen van hooi

Hooi is misschien wel het meest gegeven ruwvoer aan paarden. Hooi heeft net als andere ruwvoeders zijn voor en nadelen. In dit artikel bespreken we de grootste voor en de nadelen van hooi 

Hooi bevat veel vezels

Vezels zijn onwijs belangrijk voor de spijsvetering van je paard. Door het hoge aantal vezels is het ideaal voor je paard. Hij kauwt er lang op waardo or de darmen goed aan de gang blijven en door het lange kauwen komt er ook veel speeksel vrij wat de kans op een maagzweer verkleint. 

Hooi kan een lange tijd bewaard worden

Doordat het hooi goed droog word opgeslagen is de houdbaarheid een stuk langer dan bij kuil of Voordroogkuil. Side note. De voedingswaarden kunnen wel dalen hoe langer het hooi bewaard word. De zon heeft hier ook een negatieve invloed op. 


Het grootste nadeel van hooi: stof!

Hooi is misschien wel het meest gegeven ruwvoer aan paarden. Hooi heeft zo zijn eigen voor en nadelen. Het grootste nadeel van hooi is toch wel het stof. 


Invloed van stof

Stof heeft net al mensen een invloed op de luchtwegen van je paard. Als je hooi gewoon vanaf de grond geeft aan je paard dan valt er al wat stof tussenuit op de grond. Er blijft dan nog een klein deel over. Voor paarden met luchtwegproblemen merk je dit toch al snel. Later in dit artikel leg ik uit wat manieren zijn om het stof in het hooi te verminderen. 

Als je het hooi voert via een hooiz ak/slowfeeder en deze hang je wat hoger op dan komt er sneller stof in de longen wat voor irritaties kan zorgen. 


Wat kan je doen om stof te verminderen?

De eerste manier wat je kunt doen om het stof in het hooi te verminderen is het hooi spoelen voordat je het geeft. Het water vangt een gedeelte stof. Let hierbij wel op dat wanneer je wilt spoelen voor het stof je het hooi direct daarna aan je paard geeft. Als je het hooi laat weken gaat de voedingswaarde van het hooi omlaag wat weer invloed kan hebben op het totale rantsoen. 
Een tweede manier is stomen. Er zijn speciale stoommachines op de markt welke hooi voor paarden stoomt. Naast dat dit het stofgehalte omlaag brengt zorgt stomen er ook voor dat spoorelementen en bacteriën worden gedood. Voor paarden hier gevoelig voor zijn is dit natuurlijk ideaal.
Over de schrijver
Reactie plaatsen