Dubbel voeren aan je paard. Doe jij dat ook?
16 oktober 2022 

Dubbel voeren aan je paard. Doe jij dat ook?

Dubbel voeren gebeurt heel vaak. En met dubbel voeren bedoel ik dan dat er 2 soorten krachtvoer word gegeven of 2 balancers. Dit heeft niet altijd een positief effect op je paard. Sterker nog, het kan zorgen voor gevaarlijke overschotten!

We voeren ons paard allemaal uit liefde. Als je ons al langer volgt dan weetje dat we hier echt van overtuigd zijn! Doordat we zoveel om ons paard geven willen we voorkomen dat hij iets tekort komt. Hierdoor kopen we met alle liefde voer voor ons paard. Liefde gaat immers door de maag.

De basis: Ruwvoer

De absolute basis van ieder rantsoen is ruwvoer. Nu weten we dat ruwvoer niet alle voedingsstoffen bevatten die een paard nodig heeft en dat dit dus aangevoeld moet worden.

Voor die aanvulling kiezen we een krachtvoer of een balancer uit die het beste past bij de situatie van jouw paard.

Er wordt vaak gedacht dat krachtvoer alleen voor de energie is en een balancer voor de vitaminen en de mineralen. Dit is zeker niet zo zwart wit. Ook in krachtvoer zitten vitaminen en mineralen. De hoeveelheden hiervan verschillen per krachtvoer.

Het is dus niet zo dat sportbrok standaard meer vitaminen en mineralen bevat dan basisbrok.

Om deze rede is het aan te raden om het rantsoen samen te laten stellen met een expert. Hiervoor kun je ook onze voerwijzer gebruiken.


Aanvulling

Je geeft dus een aanvulling om de missende vitaminen en mineralen uit het ruwvoer aan te vullen. Op het moment dat je EN een krachtvoer geeft + een balancer, dan kan het zijn dat je teveel voert.

Te veel voeren is NIET safe!

Overschotten zijn niet altijd safe! Een overschot aan ijzer, selenium en vitamine E zijn zeer schadelijk voor je paard zijn gezondheid en kan zelfs leiden tot de dood.

Dit geld ook voor het voeren van een sportbrok +  een sportmuesli, een balancer+ een totaalsupplement maar ook voor de basisbrokken geld dit!


Controleer je eigen rantsoen

Kijk eens kritisch naar het voer wat jouw paard krijgt! Voer jij dubbel?

Wil je hier advies over? Stuur ons een bericht!

Over de schrijver
Reactie plaatsen