Fosfor: wat is het gevolg van een tekort of een overschot aan fosfor voor je paard?
06 januari 2022 

Fosfor: wat is het gevolg van een tekort of een overschot aan fosfor voor je paard?

Mineralen: Fosfor waarvoor is het belangrijk & wat is het gevolg van een tekort of een overschot aan fosfor voor je paard?

Fosfor is een belangrijk mineraal wat net als calcium zorgt voor het behouden van stevige botten en het goed functioneren van spieren en celmembranen. Een mineraal dat voor zowel jonge, volwassen en oudere paarden essentieel is. Fosfor werkt samen met andere mineralen zoals Calcium en daardoor is het belangrijk dat het rantsoen van je paard de juiste verhoudingen tussen minderalen bevat.

Fosfor is een belangrijk bestanddeel voor de botten, maar ook voor het binden van energie welke wordt gebruikt voor diverse processen in het lichaam. 


Een Fosfor tekort

Een tekort aan Fosfor kan op langere termijn voor skeletproblematiek zorgen. Hierbij kun je denken aan broze botten maar ook de kans op peesblessures wordt groter.


Een fosfor overschot

Een overschot is ook niet goed. Een overschot verminderd de opname van andere voedingsstoffen zoals Calcium, Als dit mineraal niet voldoende gegeven wordt zal hij hiervan tekort krijgen. Een goede verhouding tussen deze 2 mineralen is dus erg belangrijk.


Fosfor tekorten of overschotten zie je niet snel "aan de buitenkant"

Als we naar ons paard kijken, zien we als eerste het volgende:

  • Hoe ons paard zich voelt. Is hij vrolijk of de laatste tijd wat sacherijnig? 
  • De conditie van ons paard. Heeft hij een goed gewicht, is hij te mager of juist wat te dik?
  • Energie. Is je paard wakker genoeg? of misschien iets te wakker? of is het een diesel die echt even op moet starten?
  • De Glans over zijn vacht. Of is zijn vacht dof?


Wat we niet kunnen zien is of de botdichtheid nog voldoende is, en of vezels in de pezen nog sterk zijn. Als we dit gaan zien zijn we te laat, en kost het een hele hoop tijd en geduld om weer te herstellen, in hoeverre we nog helemaal kunnen herstellen. Hierbij kun je denken aan peesblessures, maar ook broosheid in de botten dat de kans op breuken sterk vergroot.


Extra Fosfor voeren? Een go of een no go?

Als je paard geen extra fosfor nodig heeft is bijvoeren niet nodig. Fosfor is een mineraal dat in een goede verhouding moet staan met o.a. Calcium en magnesium. Een Rantsoenanalyse kan uitslag geven of deze mineralen in de juiste verhoudingen worden gevoerd. Aan de hand van de uitslag kan worden bepaald of extra calcium nodig is.


Over de schrijver
Reactie plaatsen