Het verschil tussen een balancer en krachtvoer
07 april 2022 

Het verschil tussen een balancer en krachtvoer

Waar een jaar of 5 nog vrijwel niemand bekend was met het woord balancer, is het tegenwoordig bijna niet meer weg te denken in het rantsoen van ons paard. Krachtvoer wordt zelfs steeds meer vervangen door een balancer. Dit komt met name door de hypes waarbij wordt verteld dat krachtvoer slecht is voor je paard, dat je paard geen krachtvoer nodig heeft, dat minder voeren beter is voor je paard en doordat de focus steeds meer op het ruwvoer ligt dan op het krachtvoer.


Maar zijn deze uitspraken allemaal waar en is krachtvoer nou echt zo slecht?


Laten we beginnen bij de basis en de absolute basis voor een paard is ruwvoer. Daar zijn we het allemaal mee eens.

Door onderzoeken is gebleken dat ruwvoer niet alle voedingstoffen bevat die een paard nodig heeft.  Deze willen we natuurlijk aanvullen. Dit kan met een balancer. Een balancer is speciaal ontwikkeld om de tekorten uit het ruwvoer aan te vullen. Je hoeft er maar een kleine hoeveelheid van te voeren dus dat is super fijn. Voor paarden die weinig tot geen arbeid verrichten en die genoeg ruwvoer binnenkrijgen is deze combinatie super.

Voor paarden die meer arbeid verrichten is deze combinatie in heel veel gevallen niet genoeg!

Paarden die meer of zwaardere arbeid verrichten hebben meer energie nodig en meer vitaminen en mineralen. Er zit wel wat energie waarde in de balancer maar omdat je hier maar een klein beetje van voert is dit niet genoeg voor een “werkend” paard. Deze paarden zijn gebaad bij krachtvoer.

Waar je voorheen enkel de basisbrok en de sportbrok had, heb je nu ook alles wat daartussen zit en ook in een muesli of slobber variant. Hierdoor kan je (met een professional) zoeken naar een krachtvoer wat bij de behoefte van jouw paard past. Deze behoefte word bepaald door de hoeveelheid en de voedingstoffen die je paard al uit het ruwvoer haalt, de arbeid die je paard verricht maar ook de gezondheid van je paard speelt hierin mee.

Samengevat:
Het rantsoen van je paard begint altijd met ruwvoer. Ruwvoer bevat niet alle voedingsstoffen die een paard nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Wanneer je paard weinig tot geen arbeid verricht is een balancer top om de tekorten aan te vullen. Als je paard meer arbeid verricht dan is een balancer niet voldoende en is je paard gebaad bij een krachtvoer.

Nog een belangrijk punt:  In veel gevallen is het niet aan te raden om een krachtvoer EN balancer te voeren! Hierover leg ik je meer uit in de volgende blog

Over de schrijver
Reactie plaatsen