Is bietenpulp echt slecht voor je paard?
22 september 2022 

Is bietenpulp echt slecht voor je paard?

Is bietenpulp echt slecht voor je paard?

Bietenpulp is een voedermiddel dat in de winter weer veel gevoerd wordt. Nu zijn er veel meningen over bietenpulp. De ene zegt dat er veel suiker in zit, de ander zegt dat het suikerarm is. De één zegt dat het goed voor de darmflora is terwijl de ander beweert dat het vergif is. Wat is nou waar? Wij gingen op onderzoek uit!

 

Hoe wordt bietenpulp gemaakt?

Bietenpulp is afkomstig van de suikerbiet. Deze gaat naar de suikerfabriek waar de biet in stukken word gesneden en in water van 70 graden gelegd. Het suiker word er als het ware uit geweekt word. Suiker is wateroplosbaar dus al het suiker gaat uit de biet in het water.

Wat er na de suikerwinning overblijft is Bietenpulp. Bietenpulp is dus een restproduct. Deze bietenpulp word gedroogd en geperst tot vlokken of brokken die wij weer eenvoudig kunnen voeren aan onze paarden

 

Aah Bietenpulp bevat gifstoffen! 

Naast suiker is dit een discussie punt voor vele paardeneigenaar. Het gaat in deze vaak over Glyfosaat. Dit is een gifstof die voor boeren in worden gezet als onkruidverdelger. Als het word gebruikt word een deel ervan opgenomen in de bieten. In Nederland heeft de levensmiddelenindustrie al deze stoffen goed gekeurd. In Amerika zijn er rechtszaken geweest over het gebruik van Glyfosaat. Hier is niets uitgekomen en ook wetenschappers hebben geen duidelijk antwoord of dit nu echt zo schadelijk is. Ik zeg altijd, als het voor jou niet goed voelt moet je het alsnog niet voeren. Maar we moeten ons er ook niet drukker over maken dan nodig is!

Stelling: bietenpulp bevat veel suiker!!

De suikerfabriek doet er alles aan om zo veel mogelijk suiker uit de biet te halen voor de suikerproductie. Het zou natuurlijk zonde zijn als er veel suiker in de biet blijft zitten. Uiteraard zit er nog een gehalte aan suiker in de pulp. Dit is niet gek want er zit suiker in vrijwel ieder product. Hoeveel suiker er in zit is waar de meeste discussies over gaan. Het grootste verschil in suiker zit tussen de bietenpulp brokken en de bietenpulp schilfers. Om tot een brok te komen is melasse nodig

Zo bevatten de Pavo speedibeet vlokken slechts 5% suiker tegenover de pulp brokken van Equiculinair met 7% en de Pure horse bio bietenpulp brokken met 14,1%.  Bij de brokken van pure horse ben je er wel zeker van dat het biologisch geteeld is!

Te veel suiker? Voor paarden met problemen zoals insulineresistentie of gevoeligheid voor hoefbevangenheid is het advies van suikergift onder de 6%.  Hooi bevat gemiddeld 10% suiker, hier geef je veel meer van dan de bietenpulp. 5% of minder is dus zeker niet te veel! (die van 7% of hoger word voor sommige paarden dan weer een ander verhaal. Hierbij geld dus weer mijn vaste uitspraak: Kijk naar je eigen paard!

 

Bietenpulp bevat een scheve calcium en fosfor verhouding

Balans tussen voedingsstoffen is heel belangrijk voor een goede werking. Bietenpulp bevat een scheve calcium en fosfor verhouding. Voer je je paard bietenpulp in grote hoeveelheden? Dan is dit een aandachtspunt. Er zijn voeders die andere producten samenvoegen waardoor deze verhouding al wat meer recht getrokken wordt.


De positieve kant van bietenpulp! De natuurlijke prebiotica voor je paard

Ik bietenpulp zitten stoffen zoals Pectine en cellulose die door het microbioom in de darm verteerd worden. Dit zorgt voor goed opneembare energie. Daarnaast produceren de bacteriën die deze stoffen afbreken o.a. azijnzuur die verzuring van het lichaam tegengaat. Kortom het zorgt voor een gezonde darmwerking en wordt daarom als prebiotica gezien!

Er zijn mensen die beweren dat bietenpulp juist het microbioom tegenwerkt als bietenpulp het gehele jaar doorgevoerd wordt. Hierin geld altijd TE is niet goed, maar dat geld voor alles. Een goed rantsoen dat in balans is veel belangrijker! (en daar gaat het vaker mis)

 

Is bietenpulp nou ruwvoer of krachtvoer?

Bietenpulp word op dezelfde manier verteerd als ruwvoer, Hierdoor worden de darmen  goed gestimuleerd! Hierdoor valt bietenpulp onder de categorie ruwvoer. Het is wel zo dat de voedingswaarden van bietenpulp hoger liggen als die van ruwvoer, waardoor het qua calorieën eigenlijk meer onder krachtvoer valt. Het verschil is dat krachtvoer meestal gebaseerd is op snel vrijkomende energie terwijl bietenpulp juist langzaam vrijkomende energie bevat. (hierdoor is het ideaal voor paarden die snel te heet worden)

 

Is bietenpulp geschikt als enig ruwvoer?

Nee dat is niet het advies. En dat komt doordat bietenpulp niet alle voedingsstoffen bevatten die een paard nodig heeft of uit het ruwvoer haalt. Hierbij kun je denken aan Vitamine A, de scheve calcium en fosfor verhouding maar ook het eiwitgehalte. Het advies is altijd om bietenpulp als toevoeging te geven of in combinatie met andere ruwvoerproducten zoals een gras mix of luzerne. 


Antwoord op de vraag: Is bietenpulp echt slecht voor je paard?

Bietenpulp is in de kern helemaal niet slecht voor je paard en kan juist zelfs een positieve invloed hebben voor je paard! Wel is het door o.a. scheve calcium verhouding aan te bevelen om bietenpulp niet zomaar toe te voegen aan het rantsoen van je paard maar uit te balanceren in samenwerking met een professional


Klik hier om te lezen hoe wij jou kunnen helpen!Over de schrijver
Reactie plaatsen