Kalium voor paarden

Het mineraal Kalium, waarvoor is het belangrijk & wat is het gevolg van een tekort of een overschot aan Kalium voor je paard?

Kalium is net als natrium een elektrolyt en is een belangrijk onderdeel om de zuur base balans in de lichaamscellen optimaal te houden waardoor de cellen goed hun werk kunnen doen. Wanneer je paard zweet zal het als eerste natrium verliezen gevolgd door kalium.


Een tekort aan Kalium

Een tekort aan kalium kan ontstaan wanneer je fanatiek traint met je paard en je paard veel zweet. Een tekort kan zorgen voor vermoeidheid, spierzwakte en je paard zal minder eten en drinken. 


Je kunt een tekort al opmerken wanneer je paard veel aan likstenen of aan de grond likt. Vaak wordt gedacht dat paarden dit alleen maar doen bij een natrium tekort. Doordat natrium zo nauw samen werkt met Kalium uitten ze zich ongeveer het zelfde.


Een kalium overschot

Een overschot is over het algemeen ongevaarlijk voor je paard. Kalium wordt eenvoudig door de nieren gefilterd en via de urine uit het lichaam verwijderd, mits je paard voldoende de beschikking heeft over vers drink water.


Een overschot is wel een risico voor paarden die lijden aan hypp. (hyperkalemic periodic paralysis) zoals bij de appaloosa, quarters en paints. Hierbij stapelt het overschot op. Voor meer uitleg hierover, neem contact op met je dierenarts! 

Over de schrijver
Reactie plaatsen