Koper voor paarden

Koper waarvoor is het belangrijk & wat is het gevolg van een tekort of een overschot aan Koper voor je paard?

Koper mobiliseert opgeslagen ijzer en is een bestanddeel voor het bindweefsel. Ook werkt koper mee voor de pigmentering van het haar en heeft het een aandeel in de botstofwisseling.


Een tekort aan Koper bij het jonge paard

Een tekort aan koper heeft met name invloed bij opgroeiende paarden. Koper wordt namelijk opgeslagen in de lever. Jonge paarden hebben nog geen kopervoorraad aan kunnen leggen waardoor een tekort zich sneller uit als bij een ouder paard. Bij deze jonge paarden kan het zorgen voor kwetsbare botten en ocd.


Toch kun je bij volwassen paarden een kopertekort herkennen en heeft de grootste invloed op de pigmentering van de huid en het haar.


  • Een bekend symptoom is een koperbril. Het pigment rond de ogen word weggenomen waardoor er lichtere en soms zelfs witte haren
  • ontstaan. 
  • Ook op de neus kunnen de haren lichter worden.
  • Bruine puntjes aan donkere manen zijn ook een uiting van kopertekort


Als de koper voorraad na een langere tijd een tekort op raakt, dan zul je merken dat je paard sneller moe wordt, de weerstand achteruit gaat en last krijgt van andere "vage" klachten.


Een overschot aan koper is geen probleem voor je paard

kan een paard goed verdragen en vormt niet direct problemen. Toch moeten we oppassen op grote overschotten. Te grote chronische overschotten kan leverschade veroorzaken.


Over de schrijver
Reactie plaatsen