Wanneer voer je krachtvoer aan je paard en wanneer niet?
09 april 2022 

Wanneer voer je krachtvoer aan je paard en wanneer niet?

Krachtvoer is paardenvoeding met geconcentreerde voedingswaarden. Deze voedingswaarden geven je paard extra energie en extra vitaminen en mineralen. Waar je vroeger alleen de basisbrok en de sportbrok had, heb je nu ook nog eens alles wat daar tussenin zit. En dat is ideaal omdat er zo voor ieder paard op deze manier een passend krachtvoer tussen zit.


Maar wanneer voer je krachtvoer?

De meest bekende rede om je paard krachtvoer te geven is wanneer je met je paard rijd. Je paard heeft dan extra energie nodig en extra voedingsstoffen om de organen en de spieren/pezen te ondersteunen bij de inspanning en ontwikkeling.

Ook als je je paard niet rijd is krachtvoer in sommige gevallen ook een goede aanvulling op het rantsoen. Het is ondertussen bij ons allemaal bekend dat ruwvoer niet voldoende voedingsstoffen bevat. Als jij een paard hebt die slank is, in een kudde staat en daar actief is, en je voert een arm hooi, dan is het belangrijk om de voedingsstoffen aan te vullen. Een balancer geeft niet in alle gevallen genoeg voedingsstoffen en vooral energie. Wanneer je paard minder energie binnenkrijgt dan dat hij nodig heeft zal hij gaan afvallen en verzwakken.

Is dit bij jou het geval? Laten we dan samen op zoek gaan naar een krachtvoer wat bij jouw paard past en wat bij jouw wensen past. Klik hier:

Wanneer heeft je paard geen krachtvoer nodig?

Als jij een rijk ruwvoer hebt en je in combinatie met een passende balancer de behoeften aan voedingsstoffen van je paard dekt, dan is extra krachtvoer niet nodig.

Samengevat: De behoeften van je paard in combinatie met de dekking door de kwaliteit, de voedingswaarden, en de hoeveelheid ruwvoer is dus bepalend of je paard krachtvoer nodig heeft of niet.

Hoe weet je wat je paard nodig heeft?

Daar zit een hele berekening achter. Wij kunnen dit voor jouw berekenen aan de hand van wetenschappelijk samengestelde gegevens. Vervolgens kunnen we kijken of het rantsoen wat je nu krijgt ook bij de behoeften van je paard past, of dat er een kleine aanpassing nodig is. Lees hier meer over de rantsoenanalyse.

Over de schrijver
Reactie plaatsen