Magnesium voor paarden: De feiten


Ieder jaar, vooral in de wintertijd, is magnesium een veel genoemd onderwerp van een gesprek. Magnesium helpt frisse paarden om net even de scherpe randjes er vanaf te halen. Helpt dit echt?


Magnesium is een belangrijk onderdeel voor het lichaam

Magnesium speelt een grote rol in de spieren. Het bind namelijk de energie waardoor de spier samen kan trekken en weer kan ontspannen en verlengen. Daarnaast ondersteund Magnesium de prikkeloverdracht van prikkels naar de zenuwbanen.

Onderzoek wijst uit dat veel paarden een tekort hebben aan magnesium

Onze gronden waar ons ruwvoer vandaan komt is over het algemeen erg arm aan magnesium. In het krachtvoer is daarom meer magnesium toegevoegd. Wanneer er toch een tekort is kun je dit merken aan nervositeit, prikkelbaarheid en spiertrillingen. Een overschot daarentegen heeft geen negatieve effecten op je paard. Deze worden door het lichaam in de nieren eenvoudig gefilterd en worden daarna uitgeplast. Een magnesium overschot heeft alleen een negatief effect wanneer er ook sprake is van o.a. een overschot aan fosfor.


"Magnesium haalt de scherpe randjes eraf" waar of niet waar?

Er zijn eigenaren die veel verschil merken bij hun paard wanneer ze extra magnesium bijvoeren. Er zijn ook eigenaren die het onzin vinden er er niets van merken. Hoe kan dit?


Eigenlijk is het antwoord heel simpel. Wanneer je paard een tekort heeft en je vult dit tekort aan, dan zal je inderdaad wel verschil merken. Wanneer je paard geen tekort heeft wordt alle extra magnesium wat je voert gewoon weer uitgeplast. 


Belangrijk om te weten is dat het niet altijd zo is dat je niets merkt omdat je paard geen tekort aan magnesium heeft. Het kan ook goed zijn dat je paard een tekort heeft van meerder voedingsstoffen waardoor je met alleen magnesium niet voldoende verschil maakt.


Om zeker te weten wat je paard nodig heeft en of hij geen tekorten of overschotten heeft, raden we je aan om onze Rantsoen analyse uit te voeren. Zo weet je zeker dat je paard binnen krijgt wat hij nodig heeft. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen