Muesli v.s. brokken. Wat zijn de voor en nadelen?
10 april 2022 

Muesli v.s. brokken. Wat zijn de voor en nadelen?

 

Laten we beginnen met de brokken. 

Brokken, ook wel biks genoemd, zijn gemaakt van grondstoffen die eerst helemaal klein vermaken zijn en vervolgens zijn samengeperst tot een brokje. Vaak wordt hier een klein beetje melasse (suikerstroop) aan toegevoegd om de gemalen voeding te binden. Wanneer je paard op deze brokken kauwt, valt het zo uit elkaar. Het voordeel hiervan is dat het vrij snel uit elkaar valt en de voedingstoffen door het vermalen al snel opgenomen kunnen worden.

Nog een voordeel van brokken, vooral voor een staleigenaar of wanneer je veel paarden hebt, is dat brokken lang houdbaar zijn. Zo kan je de silo’s volgooien zonder dat de kwaliteit snel verloren gaan

Ook is het een voordeel dat het makkelijk te doseren is. Brokken in een volle voerschep is een kilo. Wanneer je veel monden te voeren hebt is het voor degene die voert vrij makkelijk te doseren.


Er zijn ook wat nadelen aan brokken

Het snel uit elkaar vallen van de brokken kan een voordeel zijn maar ook een nadeel. Er zijn paarden die echt gaan schrokken waardoor de brokken in hele stukken doorgeslikt worden. Hierdoor kan slokdarmverstopping ontstaan.

Ook kauwt je paard in het algemeen minder lang op de brokken waardoor er minder speeksel wordt aangemaakt. (Paarden maken alleen speeksel aan op het moment dat ze kauwen) Wanneer je paard een grotere hoeveelheid brok krijgt per voerbeurt, zonder eerst ruwvoer gegeten te hebben, is de kans op maagzweren erg groot.

 

Waar paarden langer op moeten kauwen is een muesli!

Muesli is een mengeling van hele grondstoffen zoals haver of bewerkte producten zoals gepofte mais. Tegenwoordig is er van vrijwel iedere soort brok ook een mueslivariant verkrijgbaar. Dit is niet voor niets. Op muesli moet je paard een stuk langer kauwen dan op brokken. In veel muesli ’s wordt luzerne toegevoegd om het langere kauwen nog eens extra te stimuleren.Het nadeel van muesli is dat het vaak iets duurder is dan brokken en dat het wat lastiger te doseren is. Zo is een voerschep met muesli geen kilo en het gewicht verschilt ook nog eens per type muesli. Een muesli met veel luzerne weegt veel minder dan een muesli met toevoegingen van oliën.Samengevat:  Brokken zijn goedkoper en kunnen daardoor makkelijker in grote hoeveelheden worden opgeslagen. Daarnaast zijn ze ook langer houdbaar dan muesli. Brokken zijn door het stabiele gewicht makkelijker te doseren dan een muesli.Het gewicht van een muesli is afhankelijk van de samenstelling. Als we het hebben over het kauwen dan wint muesli het van de brok. Een brok valt snel uit elkaar en bevat weinig structuur. Een muesli bevat meer structuur waardoor je paard langer moet kauwen en hij meer speeksel aanmaakt waardoor de kans op maagzweren kleiner worden .


Over de schrijver
Reactie plaatsen