Natrium: wat is het gevolg van een tekort of een overschot aan natrium voor je paard?
06 januari 2022 

Natrium: wat is het gevolg van een tekort of een overschot aan natrium voor je paard?

Spoorelementen: Natrium waarvoor is het belangrijk & wat is het gevolg van een tekort of een overschot aan natrium voor je paard?

Natrium (zouten) is een belangrijke elektrolyt en is een belangrijk onderdeel om de zuur base balans in de lichaamscellen optimaal te houden waardoor ze goed hun werk kunnen doen. Wanneer je paard zweet zal het als eerste natrium verliezen. Daarnaast hebben veel paarden door de voeding al een tekort aan natrium.


Een tekort aan Natrium

Onderzoek wijst uit dat veel paarden een tekort hebben aan Natrium zowel in de zomer als in de winter. Bij een tekort aan Natrium krijgt je paard vanzelf een seintje aan je paard. Dit kan hij uiten in likken aan de grond, tralies of aan onze handen.   Een chronisch tekort aan Natrium leiden tot verstoppingen, verminderde voeropname en spierkrampen.Een paard verliest Natrium via de urine maar ook als hij zweet. Het voeren van elektrolyten in de zomer wordt steeds bekender onder de paardeneigenaren. in de winter worden elektrolyten vaker vergeten.


Doordat je paard zelf op kan merken dat hij extra Natrium nodig heeft is het verstandig om in de stal, paddock of weide een zoutblok op te hangen zodat hij naar behoefte het zout op kan nemen. Likt je paard erg veel? Voeg dan extra zout toe aan het voer van je paard.


Een overschot aan Natrium

Een groot overschot kan leiden tot koliek, diarree en een slappe achterhand. Een groot overschot kan in veel gevallen worden voorkomen  wanneer je paard voldoende vers water ter beschikking heeft. Op deze manier wordt een overschot via de urine uit het lichaam gehaald. 


Over de schrijver
Reactie plaatsen