Wat zijn omega 3 6 en 9 vetzuren?
13 oktober 2022 

Wat zijn omega 3 6 en 9 vetzuren?

Omega 3, 6 en 9 zijn essentiële vetzuren voor ons paard en super gezond! Dat is de mening die heel veel paardeneigenaren delen met elkaar. Maar wat zijn de eigenschappen en verschillen van deze 3 toch verschillende vetzuren?

Omega 3

Omega 3 heeft een anti-oxidante werking. Het is als het ware een natuurlijke ontstekingsremmer. Onderzoek aan de Colorado State University heeft aangetoond dat omega 3 een positieve werking heeft op paarden met PPID of cushing!.

Omega 3 in met name te vinden in vers gras.


Omega 6


Waar omega 3 ontstekingsremmend werkt, kan een overschot aan omega 6 juist ontstekingsbevorderend werken

Een tekort kan zorgen voor een verminderde conditie, slechte doffe vacht, verminderde vruchtbaarheid en een negatieve werking op de gewrichten. 


In krachtvoer en in oliën zoals lijnzaadolie of omega 369 is op de dosering gelet zodat je niet snel naar de overschotten gaat. 


Zonnebloem olie bevat veel omega 6. Wanneer je paard dus krachtvoer of andere vetrijke olie of supplementen krijgt is het niet aanbevolen om ook nog zonnebloem olie te voeren.


Omega 9

Omega 9 is een vetzuur die het lichaam van je paard zelf aan kan maken. Omega 9 is met name essentieel voor de huid, hormonen en het bloed.


 

Over de schrijver
Reactie plaatsen