Psyllium voor je paard

 

Wat doet psyllium?

Op het moment dat psyllium in aanraking komt met water, dan zet het uit en komen er slijmstoffen vrij. In de darmen hecht het zand aan de slijmstoffen waarna deze brei zich weer hecht aan de mest. Op deze manier neemt het slijm als het ware het zand, samen met de mest, mee het lichaam uit.

 

Geef je psyllium alleen als er veel zand in de mest zit of kun je het ook preventief voeren?

Psyllium kan je zowel preventief voeren als curatief (wanneer er veel zand is gevonden.) Wat wij adviseren is om goed te kijken of je paard zand eet en het mest regelmatig te controleren op zand.  Eet je paard geen zand en is er ook geen zand aanwezig in de test, dan hoef je niet dagelijks psyllium te geven. Eet je paard wel veel zand dan is het natuurlijk wel slim om te voeren!

 

Hoe vaak geef je psyllium per dag

Voor zowel het preventief voeren als het voeren wanneer je paard veel zand in de darmen heeft, is 1x daags voeren van psyllium voldoende.

 

Hoeveel psyllium moet je voeren per dag? 

Preventief is het aan te raden om 0.5 – 1 gram per kilogram lichaamsgewicht te geven aan je paard. Wanneer je paard echt aantoonbaar veel zand in de mest heeft, geef dan 1 tot 2 gram per kilogram lichaamsgewicht. Voor een paard van 600kilo is dit preventief 300 – 600 gram en curatief 600 – 1200 gram per dag!

Over de schrijver
Reactie plaatsen