7 Redenen voor een mager paard.

Vermagering kan verschillende oorzaken hebben. Wanneer je je paard aan wilt laten komen is de eerste stap dan ook altijd om te onderzoeken waarom je paard te mager is.


1. Gebitsproblemen

Het is belangrijk om het gebit voer in de gaten te houden. Op het moment dat je paard gebitsproblemen hebt zal hij minder goed gaan kauwen en hierdoor ook mogelijk minder voer binnen krijgen waardoor hij afvalt.


2. Ruwvoerkwaliteit

Een wisselende ruwvoerkwaliteit en dan met name de hoeveelheid voedingsstoffen die erin zitten kunnen zorgen voor vermagering. In de ideale situatie zitten er geen grote schommelingen in de voedingswaarden van het ruwvoer. Op het moment dat je een hele tijd suikerrijk ruwvoer voert, en je hebt daarna een partij met heel weinig suiker, dan ga je dit ook zien in het gewicht van je paard.


3. Onrust tijdens eten

Onrust tijdens eten zorgt ervoor dat je paard het voer niet goed kauwt waardoor de opname van voedingsstoffen verminderen.


4. Tekorten in voedingsstoffen

Tekorten is het onderdeel waar veel paardeneigenaren als eerste aan denken om het moment van een paard dat vermagerd. En dit kan zeker het geval zijn. Het gaat in dit geval meestal over de energie waarden die het paard tekort komt.


5. Overschotten in voedingsstoffen

Waar minder aan gedacht wordt zijn overschotten aan mineralen die ervoor kunnen zorgen dat je paard vermagerd.

Als voorbeeld kun je hierbij denken aan een ijzeroverschot. Een ijzeroverschot hoopt zich op in de lever waardoor de werking van de lever steeds minder wordt en het lichaam niet goed kan ontgiften.

Op dat moment gaat het lichaam je van paard vol in protest en gaat het nog harder zijn best doen om al die overschotten toch uit het lichaam te krijgen! Hiervoor gebruikt hij veel energie, wat voor vermagering kan zorgen.

Een goed gebalanceerd rantsoen is ook hier weer essentieel!


6. Wormen

Ook wormen moeten zeker niet ontbreken in dit rijtje! Extra wormonderzoek is nooit een overbodige luxe!


7. Medische oorzaak

Vermagering kan ook een andere medische oorzaak hebben. Valt je paard plots af of twijfel je? Schakel dan altijd je dierenarts in!


Over de schrijver
Reactie plaatsen