Voer jij ook extra na het rijden? Lees onze rede om het NIET te doen:

Voer jij ook extra na het rijden? Lees onze rede om het NIET te doen:

Ze had hier heel goed over nagedacht. Dagelijks kreeg hij zijn portie hooi, en als aanvulling kreeg dit paard als hij vrij was enkel luzerne, als ze ging longeren zo’n 500 gram muesli en als hij gereden werd (B-niveau 3 kwartier) kreeg hij 500 gram muesli + 500 gram brokken met weinig suiker.

Voor je verder leest wil ik  echt benadrukken dat dit uit volle liefde voor het paard gebeurde en dat het ook helemaal niet gek is dat ze zo denkt! Het klinkt natuurlijk ook best logisch dat wanneer hij extra doet, hij ook extra voer nodig heeft.

Wij adviseren om dit NIET te doen. Hier 2 redenen:

Op het moment dat je paard extra voer krijgt na het rijden, kan hij de voedingsstoffen niet meteen gebruiken. Je paard heeft na 24-48uur het voer pas verteerd en kan dan ook pas de voedingsstoffen gebruiken. De kans is dus groot dat hij op een vrije dag het “extra” beetje voer kan gebruiken. al heeft hij deze dan niet nodig.

3 verschillende rantsoenen geeft ook veel schommelingen in de stofwisseling. De ene dag heeft het lichaam meer te verwerken als de andere dag. Daarnaast is de kans groot dat je paard de ene dag niet voldoende voedingsstoffen binnen krijgt en een andere dag wel. Ook niet handig!

Hierdoor adviseren we WEL om 1 lijn te trekken. 

Als we het rantsoen van je paard gaan berekenen kijken we naar de gemiddelde arbeid die je paard in een week doet. Hiervan maken we een gemiddelde per dag en daarop baseren we het rantsoen. Zo heeft hij dagelijks het zelfde rantsoen wat prettig is voor het lichaam en daarnaast kan het lichaam de voedingsstoffen “pakken” op het moment dat hij het nodig heeft.

Wil jij ook dat je paard niets tekort komt? Vraag de rantsoenanalyse aan!

Over de schrijver
Reactie plaatsen