Waarom eten of likken paarden aan zand?
15 oktober 2022 

Waarom eten of likken paarden aan zand?

Uit ruwvoer:

Ruwvoer dat wordt gegeven of ruwvoer dat veel opgedroogd zand bevat (ook op te merken wanneer het ruwvoer heel stoffig is) zorgt ervoor dat je paard zand binnenkrijgt! Zit er veel stof in je ruwvoer? Schud je ruwvoer even goed uit voor je voert of spoel het even af met de tuinslang.

Mineralen tekort

Zand eten wordt vanuit oudsher al gezien bij een mineralen tekort. Zeker rond de periode van verharing zien we dat paarden het zand interessant vinden. In de winterperiode heeft je paard ook een hogere voedingsbehoeften. Een goed aansluitend rantsoen met voldoende mineralen is essentieel! Twijfel je? Laat het rantsoen van je paard checken!

Verveling

Ook verveling is een trigger om zand te gaan eten. Bij paarden staat alles in het teken van eten. Op het moment dat ze een langere tijd in een zandpaddock staan zonder eten en zonder uitdaging, dan is de kans groot dat ze aan het zand gaan beginnen. Een verzadigd gevoel of uitdagingen in de vorm van speelgoed helpt tegen verveling. LET OP dat je je paard niet veel vanaf het zand voert. Ook dan zal hij zand binnenkrijgen.

Kom je er niet uit? Wij denken graag met je mee!

Soms kom je er gewoon even niet uit, en is er een samenloop van omstandigheden. Plan een gesprek met ons in, dan denken we met je mee en kijken we naar welke oplossing er het beste bij jouw paard zou passen. Klik hier om een GRATIS advies gesprek in te plannen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen