Wat is fructaan?

Fructaan is een suikersoort dat door gras wordt aangemaakt door invloed van zonlicht. Fructaan is een bouwstof die in wordt gezet om de plant, in dit geval gras, te laten groeien. Onder goede omstandigheden wordt de bouwstof fructaan ook direct gebruikt. Het kan ook zijn dat het fructaan zich opstapelt. En dit is het punt waar veel paardeneigenaren op letten. Het fructaan stapelt zich op wanneer er andere bouwstoffen missen.


De fabriek die gras maakt

Om dit goed te begrijpen kun je het gras zien als het eindproduct wat gemaakt word in een fabriek. Om goed gras te “maken” zijn er verschillende ingrediënten nodig.  

  1. De zon
  2. Een goede tempratuur  (boven de 15 graden)
  3. Water
  4. Voedingsstoffen uit de bodem

Op het moment dat de zon schijnt komt er fructaan in het gras. Samen met de andere voedingsstoffen zorgt het dus voor het eindproduct gras.

Op het moment dat de zon schijnt maar de tempratuur nog laag is, zoals veel lente dagen, dan wordt er wel het ingrediënt zon (fructaan) toegevoegd maar het ingrediënt tempratuur dus niet.  Hierdoor zal het gras niet kunnen groeien. Maar het zonnetje en dus de fructaan zit er al wel in!

Zolang de zon blijft schijnen blijft het fructaan opstapelen tot dat de andere ingrediënten weer worden toegevoegd om het groeiproces van het gras verder te voltooien.

 

Dit maakt ineens veel duidelijk! 

Dit is ook de rede dat het gras midden in de zomer niet goed groeit door het missen van water, en dit verklaart ook waarom het gevaarlijk is om paarden op onbemest land te laten lopen. De bemesting zorgt voor de voedingsstoffen in de bodem!

Over de schrijver
Reactie plaatsen