Wat is zetmeel en hoe wordt het verteerd?
13 oktober 2022 

Wat is zetmeel en hoe wordt het verteerd?

Zetmeel is samen met suiker één van de voornaamste energieleveranciers uit het paardenvoer. Deze twee zorgen voor snel vrijkomende energie en worden vaak samen als één gezien. Als je naar de vertering kijkt kan je hier zeker een koppeling in maken.

De vertering van suiker en zetmeel is vrijwel hetzelfde 

De vertering van suiker en zetmeel gebeurt in de dunne darm. Hier zet het enzym amylase het zetmeel om in suiker. Deze zetmeel-suikers worden samen met de andere suikers (enkelvoudige suikers) via de darmwand in het bloed opgenomen. Hierdoor stijgt te glucosewaarde in het bloed waardoor je paard energie krijgt.

Het lichaam heeft maar een beperkte hoeveelheid Amylase. Dit is belangrijk om te weten bij zetmeelvertering

Voor de vertering van zetmeel is dus amylase nodig. Het paardenlichaam bevat maar een beperkte hoeveelheid amylase. Op het moment dat er meer zetmeel in het lichaam binnenkomt dan omgezet kan worden, kan het voor verstoring in de dikke darm zorgen.

Paarden met een goede gezondheid kunnen prima suikers en zetmeel verdragen als energiebron

Paarden met een goede gezondheid kunnen prima suikers en zetmeel verdragen als energiebron. Paarden met insuline gerelateerde problemen kunnen beter een voeding krijgen met een laag suiker en zetmeel gehalte.

Het is dus belangrijk om naar beide factoren te kijken.

Over de schrijver
Reactie plaatsen